16 februari is het de start van het Chinese nieuwjaar, het jaar van de yang aarde hond. Chinees nieuwjaar bruist van de symbolen en tradities. het Chinese nieuwjaar is het begin van een nieuw jaar, maar ook de start van de lente met de energie van het element hout. Net als in Nederland wordt er flink vuurwerk afgestoken, dit wordt gedaan om de boze geesten af te schrikken en te verjagen. Er wordt mij vaak gevraagd omdat ik vanuit de Chinese/oosterse filosofie werk of ik deze symbolen ook bij Feng Shui adviezen gebruik. Nee, dat doe ik niet. Er zijn stromingen binnen de Feng Shui dit wel doen, maar in de klassieke Feng Shui zoals ik die beoefen en praktiseer zijn symbolen gewoon symbolen, en veranderen ze niets aan de energie van het huis en de omgeving.
Dat neemt niet weg dat ik symbolen heel mooi vindt omdat ze symbool voor iets staan en het je heel erg kan helpen en kracht kan geven omdat je door het symbool aan iets herinnert wordt of er een mooie gedachte of fijn gevoel bij krijgt. Hoe fijn is het om bijvoorbeeld een mooie rode roos te krijgen als je weet dat die voor liefde staat, heerlijk toch, dat fijne of warme gevoel kan de energie van jezelf op dat moment zeker veranderen, maar nogmaals geen Feng Shui. In een volgend blog ga ik meer vertellen over wat Feng Shui voor mij is en wat dat voor je kan betekenen.

Hieronder volgen een paar tradities en symbolen die met het Chinese nieuwjaar gebruikt worden:

  • het oude jaar sluit je af door je schulden af te lossen en je huis flink te poetsen. Maar denk eraan dat je op tijd begint met poetsen want poetsen tijdens of net in het nieuwe jaar… dan poets je het nieuwe geluk weer weg.
  • Zet om middernacht de ramen en deuren open om het oude jaar naar buiten te laten waaien en het nieuwe jaar naar binnen.
  • Rood is de kleur van Chinees Nieuwjaar. Rode kleding dragen, rood cadeaupapier gebruiken voor de cadeautjes, rode lampionnen. De legende vertelt dat er een mensen etend dier op oud en nieuw de huizen probeert binnen te dringen. dit dier is gevoelig voor rood en voor hard lawaai. vandaar ook het vuurwerk dat afgestoken wordt.
  • op nieuwjaarsdag zijn er optochten waarbij drakendansen gedaan worden, ook deze verjagen de boze geesten.
  • op de 15e dag van het nieuwe jaar wordt het feest afgesloten met een lantaarnfestival. Ik wens jullie allen een heel mooi lentefeest toe!