Het is vandaag de start van de lente in de Chinese zonnekalender, juist op het moment dat ik dit schrijf zie ik het buiten sneeuwen. Sneeuw in de lente. Na een periode van meer naar binnen keren in de winter wil de energie weer meer naar boven en naar buiten groeien. De natuur ontwaakt. Het element dat bij de lente hoort volgens de vijf elementenleer is hout. De houtenergie is krachtig, kijk maar naar de bloembolletjes die dwars door de kou naar boven willen komen, wat een kracht heb je hier voor nodig. Van deze kracht kun je de komende tijd gebruik maken voor je eigen leven en business. Zit jij goed in je vel, dan stroomt je leven en je business ook beter. Zelf ben ik de afgelopen week al veel bezig geweest met het maken van ideeën: het brainstormen over een website die gelanceerd gaat worden, het opzetten van nieuwe workshops: diabetes en Yoga, feng shui en 5 elementenvoeding.

 

Hoe maak je gebruik van de kracht van de houtenergie?

  • Hout staat voor ideeën en creativiteit, voor groei en ontwikkeling. Voel je al dat het na het terugtrekken en cocoonen van de waterenergie in de winter meer begint te borrelen in je hoofd en lijf. Dat je weer meer plannen en ideeën in je hoofd krijgt en daarmee aan de slag wil. De maanden februari, maart en april wordt je door de energie van hout hierin ondersteunt. Zet je ideeën op papier, brainstorm met je zelf , werk ze uit en maak een planning. Heerlijk voor je zelf en je bedrijf, maar ook fantastisch om je houtenergie een boost te geven. In het jaar 2018 zit ook veel houtenergie, dus optimaal een jaar om gebruik hiervan te maken.
  • Hout staat voor je lever en galblaas en de meridianen die hierbij horen. zij zorgen onder andere voor het ontgiften van je lichaam , het zuiveren van het bloed en balans herstellen. De lever is het sterkst in zijn actie tussen 1.00 -3.00 . Je helpt je lever om voor 23.00 uur naar bed te gaan en te gaan slapen zodat je lever optimaal zijn werk kan doen om jou in balans te houden .
  • Hout staat ook voor voeding . Voeding die bij het houtelement horen zijn vooral groene groente. Zet deze regelmatig op het menu. volgens de vijf elementenvoeding is het wel belangrijk dat je je groente kookt of wokt. een salade bij de maaltijd is oké, maar alleen koude salade in deze periode van het jaar verkoelt je lichaam te veel . In de winter eten we graag, en dat is goed voor ons lichaam, stoofpotjes met verwarmende kruiden zoals gember, kaneel, peper en knoflook. Het is goed om deze minder te gaan gebruiken. Door je voeding vast af te stemmen op het houtelement zorg je ervoor dat je minder last van ‘voorjaarsmoeheid’ krijgt en meer energie overhoudt voor het maken van plannen houdt.
  • Hout staat ook voor pezen , de aanhechtingen van je spieren. Daarom is het belangrijk dat je gaat bewegen. Dit kan op allerlei manieren , het is vooral belangrijk dat je beweegt en dat je er plezier in hebt. Denk aan yoga, Qigong, fitness, wandelen.

Hout staat nog voor veel meer dingen, zoals de emotie boosheid, het oosten, wind, de kleur groen. De volgende keer ga ik hier meer tips voor geven hoe je gebruik kunt maken van het element. Van welke kracht van de houtenergie maak jij gebruik of wil je gebruik gaan maken? Laat het mij weten.